Braziliaanse Jiu Jitsu (BJJ) is een krijgskunst die zich richt op grappling met de nadruk op grondgevechten. Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk “afklopt”. Het is gebaseerd op een aangepaste variant van het traditionele Japanse Jiu Jitsu, genaamd “Jiu-do”.Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterker en grotere aanvaller.

 Braziliaanse Jiu Jitsu domineerde in de begindagen van MMA de UFC.

 De UFC startte in 1993 als een toernooi om ‘s werelds beste vechtsporter te vinden, ongeacht in welke stijl die zijn oorsprong vond. Dit idee was gebaseerd op de Braziliaanse vechtsport vale tudo. De bedoeling was om het evenement eenmalig te doen maar is uitgegroeid tot één van de populairste sportbonden van deze tijd.

 Men kan het beoefenen als zelfverdediging of tijdens speciale grappling- of BJJ-toernooien. Sparren en continu herhalen van oefeningen spelen een belangrijke rol in trainingen.

 Jong en oud, vrouwen en mannen, competitiegericht of recreatief; voor iedereen is plek bij Burning Heart – Kaishin Hilversum!

 Deze sport hoeft niet specifiek in uniform, de Gi, getraind te worden, een t-shirt en sportbroek is al voldoende. In dat geval spreken wij over Grappling. Wel zijn er verschillen in toegestane technieken bij toernooien en het onderling sparren. Of zoals binnen de sport er gesproken wordt over rollen.

 Er zijn diverse toernooien waarbij op basis van een gewichtsklasse binnen de gekleurde rang de krachten gemeten kan worden met anderen.

 Uiteraard is dat geen verplichting, wel heeft Burning Heart – Kaishin Hilversum een wedstrijdploeg!

Teamleden die langer meetrainen maken uiteraard progressie op technisch vlak. Brazilian Jiu Jitsu maakt als budosport ook gebruik van gradaties, gekleurde banden.

De rangschikking is een afgeleide van die behorende bij judo waarbij de volwassen rangen onderverdeeld zijn in vijf kleuren van wit naar zwart:


WIT

BLAUW

PAARS

BRUIN

ZWART

ZWART / ROOD BAND (7e Dan zwart)

Rood (Grootmeester)

Tussentijdse progressie wordt door middel van ‘stripes’ getoond op de zwarte slip aan het uiteinde van band. Tot en met de bruine band worden maximaal 4 strepen uitgereikt tot iemand in aanmerking komt voor een bandpromotie.

Binnen Team Kaishin worden geen promotie-examens afgenomen in vanuit de filosofie dat iemand die voor promotie in aanmerking komt dat toont in zijn / haar technieken naast houding op en buiten de mat. Omdat ieder mens uniek is speelt persoonlijke progressie hier een grote rol bij. Daarom dat er geen vastgesteld curriculum is of er onderling vergeleken wordt.

Plezier in de sport is het belangrijkste.